Valkampanjerna missar viktiga verktyg för samhällsförändring
Den 11 september går Sverige till val igen. Denna valrörelse har präglats av debatten kring trygghet, segregation och kriminalitet, där det främsta fokuset har varit på hårdare straff och fler poliser. Men ett annat viktigt verktyg som kan bidra till att lösa dessa problem pratas det mindre om: samhällsentreprenörskap. Jag bestämde mig därför för att undersöka vad de olika partierna skriver om socialt entreprenörskap. Jag läste igenom samtliga partiers partiprogram (eller likvärdigt) och valmanifest. I dessa dokument sökte jag reda på om begreppen socialt entreprenörskap, social innovation och samhällsentreprenörskap fanns och i sådana fall i vilka sammanhang. Jag såg även till att läsa igenom avsnitten i dokumenten som berörde arbete och företagande för att säkerställa att jag inte hade missat något.
Tre av åtta partier
Av åtta partier var det endast tre partier som nämnde något om antingen socialt/samhällsentreprenörskap eller sociala innovationer. Dessa partier var Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Socialdemokraterna skriver att det krävs ett “målinriktat engagemang” för att utveckla tekniska och sociala innovationer. Detta ska ske genom “strategisk samverkan mellan offentlig sektor och privata näringslivet, facket och högskola”. Vidare skriver Socialdemokraterna i deras partiprogram att “social företagsamhet ska stimuleras” men det nämns dock inte hur det ska stimuleras.
Miljöpartiet lyfter att sociala innovationer kommer spela en viktig roll för en hållbar omställning. Däremot presenteras inga specifika åtgärder för att främja dessa. De åtgärder som presenteras är riktade främst till att underlätta gröna innovationer. Utöver sociala innovationer lyfter Miljöpartiet även att de vill ” …främja nya bolagsformer där syftet inte bara handlar om ekonomiska mål utan också om att gynna allmänhetens intresse”. Men även här preciseras inte på vilket sätt man skulle främja dessa bolagsformer. För att öka företagandet i allmänhet föreslår Miljöpartiet åtgärder som: hjälp med rådgivning och kapitalförsörjning, en sänkt arbetsgivaravgift och minskat sjuklöneansvar.
Centerpartiet skriver i sitt idéprogram att det krävs ökat utrymme för ”ideella insatser, föreningsarbete och socialt och kulturellt entreprenörskap”. Detta är det enda som Centerpartiet skriver om socialt entreprenörskap. Däremot, precis som Miljöpartiet presenterar Centerpartiet, både i sitt idéprogram och sitt valmanifest, åtgärder som ska gynna entreprenörskap däribland att: “rensa upp i regelträsket” och sänka skatten för småföretagare.
Övriga partier (M, KD, L, SD och V) nämner inte samhällsentreprenörskap (eller något som liknar det) i sina partiprogram eller valmanifest. Visserligen presenterar både Liberalerna och Moderaterna, i sina valmanifest, åtgärder för att förenkla entreprenörskap. Dessa åtgärder är främst inriktade på att förenkla regelverket och att sänka skatten. Att sänka skatten till alla företag är även något Sverigedemokraterna nämner i sitt valmanifest och Kristdemokraterna i sitt principprogram. Vänsterpartiet å andra sidan nämner knappt något om entreprenörskap alls.
Samhällsgynnande entreprenörskap behövs
Att bara tre av åtta partier ens nämner social innovation eller samhällsentreprenörskap är inte tillräckligt. Det kommer krävas krafttag från samtliga sektorer för att lösa våra samhällsutmaningar och där kan social innovation och samhällsentreprenörskap spela en viktig roll. Regeringen lyfter själva dess vikt när de nämner att social innovation och företagande kommer ha en avgörande roll för att uppfylla Agenda 2030. Men likväl presenteras få konkreta åtgärder för att främja social innovation och samhällsentreprenörskap. Valkampanjerna från partierna till höger har präglats av att få ordning på Sverige genom att minska kriminaliteten, men ignorerar en viktig pusselbit till lösningen. Denna fråga, som många andra samhällsutmaningar, hänger i högsta grad ihop med socialt entreprenörskap. Genom att glömma bort den holistiska synen på dessa problem tappas potentiella lösningar bort eller ignoreras. Det finns många entreprenörer i Sverige som redan har bra idéer men utan rätt stöd och finansiering kan de inte ta sina idéer vidare vilket gör det svårt för dem att göra skillnad. Om vi ska nå de politiska målen och få bukt med de utmaningarna vi står inför, såväl lokalt som globalt, kommer social innovation och samhällsentreprenörskap behövas. Därför vill vi se att fler partier och politiker uppmärksammar och satsar på detta, på riktigt.
Skrivet av Iris Viel Lamare, associate på Impact Invest