Möt en samhällsentreprenör: Mats-Ola Ohlsson, Norrbyvälle

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Vi möter Mats-Ola Ohlsson från Norrbyvälle som arbetar med unga och vuxna med behov av stöd i sin vardag.

Hur ser er verksamhet ut? Vad är ert fokus? Hur ser affärsmodellen ut?

Norrbyvälle är en LSS-verksamhet för ungdomar och vuxna med behov av stöd i sin vardag. Vår verksamhet bygger på den läkepedagogiska och socialterapeutiska impulsen. Verksamheten är som ett kretslopp där allt hör ihop – jorden, kulturen och det sociala. Vi skapar situationer och miljöer som skänker trygghet och som ger glädje och gemenskap i ett meningsfullt socialt sammanhang. Vi har boendemöjligheter för vuxna och även ett ungdomsboende. Vår verksamhet har sin bas på en biodynamisk gård i Järna där vi har flera bostäder och även daglig verksamhet. Vår idé är att skapa något som behövs i vårt samhälle, som människor vill ha! Ja, kanske något som saknas i samhället i övrigt! Vi driver en biodynamisk trädgård som odlar grönsaker och blommor, vi har ett populärt kafé och en lunchrestaurang, som tar tillvara trädgårdens produkter. Vi har även en del av Norrrbyvälle som arbetar med smådjur och parkskötsel. Uppe i Järna samhälle har vi ”Kreativa verkstan” som arbetar med olika former av hantverk och kreativt återbruk.

Förutom vår huvudsakliga målgrupp inom LSS, så har vi även samarbete med Arbetsförmedlingen för att möjliggöra för människor att komma hit för olika former av praktik. Vi tänker att man kan vara här för många år, ja, för livet om man så vill. Man kan även komma hit för några månader och stärka sig och bygga upp nytt självförtroende, t ex med arbete i trädgården. Man kan också komma till vårt kafé och äta något av våra egenhändigt, hantverksmässigt framställda ekologiska bakverk, ta en promenad i trädgården, plocka lite blommor och sedan när man lämnar platsen känna att man är inspirerad och fylld med något som kan skina in i ens vardag. Man brukar ju ofta tala om att möjliggöra integration för vår målgrupp inom LSS. Vi på Norrbyvälle har som mål att skapa en plats som omvärlden vill integrera i, en slags ”omvänd integration”. En öppen plats som har något att ge många på ett mångfaldigt sätt. Vi har valt att arbeta i en ideell organisationsform, där eventuell vinst återinvesteras i verksamheten.

Vilken samhällsnytta gör ni? Vilken samhällsnytta vill ni göra över tid?

Vi vill visa på nya möjligheter att bedriva LSS-verksamhet som främjar mänsklig tillväxt och som kan vara inspirerande för andra. Vi försöker vara breda i vår verksamhet, så att vi kan nå många människor och deras behov. En idé som genomsyrar vår verksamhet är att värna om vår relation till den fruktbara odlingsjorden. Att arbeta med det ekologiska/biodynamiska odlingssättet berikar och kultiverar inte bara jorden och växterna, utan det ger också möjligheter för människor att växa och skapar en närande fruktbar social kultur.

Vi brukar beskriva det hela som ”Från jord till bord i ett socialt sammanhang”. Södertälje kommun valde att ha oss som modell i EU-projektet ”Agri-Urban” där man studerade olika möjligheter att göra stadsnära odlingar tillgängliga för en större allmänhet. (Ta del av studien som gäller Norrbyvälle här.)

Vi vill gärna fortsätta ha den här sociala bredden och se vilka frågor och behov som kommer oss till mötes. Det här mötet mellan odlingen och det sociala arbetet är väldigt inspirerande och värdefullt. Vi ser många möjligheter att utveckla nya initiativ i den närmaste framtiden och vi frågar oss på vilket sätt kan vi finnas till för ett samhälle i förändring? Kan vi t ex visa på goda exempel på hur vi kan odla och förädla så att vi kan möta framtida behov av livsmedel? Och det i ett meningsfullt socialt sammanhang där alla har ett viktigt bidrag att ge!

Vilka är era existerande och potentiella kunder? Finns det andra kunder ni också skulle vilja nå?

Det är kommuner som är vår uppdragsgivare när det gäller LSS-verksamheten som är vår bas. Vi har också samarbete med Arbetsförmedlingen när det gäller olika praktikprojekt.

Våra besökande kunder i kafé, lunchservering och trädgård är naturligtvis oumbärliga och viktiga kunder! Vi har även grupper som kommer till oss för att göra en konferensdag. Det är något vi vill utveckla mer framöver. Vi vill även utveckla kursverksamhet, där företag och privatpersoner kan komma för en dag och till exempel lära sig om förädling av grönsaker.

Intervju med Mats-Ola Ohlsson, biträdande verksamhetschef på Norrbyvälle Gård

Föregående
Föregående

Göteborgs Stad finansierar social innovation genom samverkan

Nästa
Nästa

Vem vill ge 100 miljoner till din idé?