Göteborgs Stad finansierar social innovation genom samverkan

Brist på kapital och finansieringslösningar är det största hindret för att sociala företag ska kunna växa, enligt bland annat European Enterprise Monitor 2020-2021. I Europa växer det fram nya finansieringslösningar för att möta behoven, men enligt Europeiska Kommissionen ligger Sverige efter på området (Social Enterprises and their eco-systems in Europe, 2020). Men en kommun som gått före och visat vägen i Sverige är Göteborgs stad. Sen 2010 har cirka 90 sociala investeringar genomförts i Västra Götaland, tack vare ett samverkansavtal mellan Mikrofonden Väst och Business Region Göteborg.  

Business Region Göteborg har på uppdrag av Göteborgs Stads kommunstyrelse tecknat avtal med Mikrofonden Väst, för att etablera lokal samverkan kring kreditgarantier och andra finansiella lösningar som stöd för den sociala ekonomins utveckling och tillväxt i Göteborgs Stad.

En återkommande utmaning inom den sociala ekonomin är brist på riskvilligt kapital. Detta beror inte minst på att de kommersiella bankerna inte förstår den sociala ekonomins villkor, trots att erfarenhet och undersökningar visar att organisationerna inom den sociala ekonomin är goda betalare. Aktörerna inom den sociala ekonomin garanterar utvecklingen av ett demokratiskt samhälle och bidrar också till ett minskat utanförskap. För att inte hindra innovationer på det sociala området har samverkansavtalet tecknats för att öka tillgången på finansieringslösningar som möter den sociala ekonomins behov.

Samverkansmodellen

Business Region Göteborg har placerat 5 000 000 SEK i form av ett villkorat lån till Mikrofonden Väst som skall användas för kreditgarantier och övriga finansiella lösningar. Garantierna erbjuds utan kreditavgift. Vid placering i medlemsinsatser (kooperativt ägarkapital) har Mikrofonden Väst möjlighet att ta ut ersättning av kunden, dock max till jämförbar kostnad för ett banklån.

De finansiella lösningarna som Mikrofonden Väst erbjuder riktas främst till projekt, föreningar, kooperativ, byalag, stiftelser, samfund, samt aktiebolag med social nytta, vilka driver verksamhet i Göteborg som Göteborgs Stad vill prioritera inom social ekonomi och civilsamhället.

Som avtalspart har Business Region Göteborg möjlighet att via egna kanaler marknadsföra tjänsten, erhålla stöd vid marknadsföringsinsatser mot målgruppen och förses med marknadsföringsmaterial. Mikrofonden Väst ansvarar för att bereda och administrera varje enskild ansökan, medan Mikrofonden Sverige står som formell avtalspart mot den bank som kräver säkerhet. Mikrofonden Väst förser Business Region Göteborg med kontinuerlig information kring utveckling och verksamhet.

Parterna

Den sociala ekonomin utgörs av organisationer som är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn och primärt har samhälleliga ändamål baserade på demokratiska värderingar. Den sociala ekonomin omfattar främst föreningar, kooperativ och byalag, utvecklingsgrupper, samfund och stiftelser med flera. Målet är att stärka företagsutvecklingen inom den sociala ekonomin där samhällsnytta eller medlemsnytta står i fokus istället för vinstintresse.

Mikrofonden Väst arbetar med att främja kapitalförsörjning och kompetens till verksamheter inom den sociala ekonomin i Västra Götaland. Mikrofonden Väst finansieras av offentliga, privata och sociala ekonomins organisationer, och hjälper till med finansieringsrådgivning i samarbete med Coompanion samt samarbetar med bl a Ekobanken, JAK medlemsbank, Almi, med flera, kring olika finansieringslösningar.

Mikrofonden Väst är såsom ett antal andra regionala Mikrofonder i landet medlem i Mikrofonden Sverige, en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen för att bedriva finansiell verksamhet i Sverige.Business Region Göteborg AB som ägs av Göteborgs Stad via koncernbolaget Göteborgs Stadshus AB representerar 13 kommuner i Västra Götalandsregionen och ansvarar för att utveckla näringslivet i Göteborgsregionen genom att bland annat stimulera nyföretagande och förbättra företagsklimatet och innovationsutveckling.

Skrivet av:

Jan Svensson, verksamhetsledare Mikrofonden Väst samt företagsrådgivare Coompanion Göteborgsregionen

Föregående
Föregående

Five learnings from investing in social entrepreneurship

Nästa
Nästa

Möt en samhällsentreprenör: Mats-Ola Ohlsson, Norrbyvälle