Givande dialog för framtida innovationsfrämjande

För att gå vidare med arbetet runt Framtidsagendan – som vi tagit fram för att visa på de 10 viktigaste åtgärderna Sverige bör satsa på för att främja samhällsentreprenörskap och social innovation – har vi bjudit in till samtal med olika aktörer som kan ge oss vidare inspel och perspektiv. I mars månad bjöd vi bland annat in till ett dialog event för tvärsektoriella samtal och diskussioner kring utvecklingen av samhällsentreprenörskap och vad Samhällsentreprenörskap Sverige kan göra för att bistå detta arbete. Totalt var vi över 35 organisationer som var samlade för djupare rundabordssamtal och där resultatet gav oss både energi i att arbeta vidare och insikter kring vad vi ytterligare kan fokusera på. Några tankar från samtalen, sammanfattat av projektkoordinator Tove Nordström.

Det finns en tydlig styrka i att ses ’på riktigt’, att samtala kring utmaningar och möjligheter, och att lyssna in andras perspektiv. Efter flera år av zoom-möten och en känsla av att vi alltför ofta hamnar i sammanhang – där majoriteten av oss deltagare är från samma sektor och med liknande bakgrund – var det spännande att se att vi hade möjlighet att samla så många intressanta personer i ett och samma rum och att så många hörsammade vår inbjudan. På plats hade vi representanter från offentlig sektor, akademi, civilsamhället, Regeringskansliet, myndigheter, regioner, och privat sektor blandat med ett gäng duktiga och inspirerande samhällsentreprenörer.

Från flera håll fick vi inspel kring vikten av att stärka upp en sektor som fortfarande jobbar i motvind och som inte ges samma möjligheter att utvecklas som vännerna i många andra länder inom EU. Vi står inför många svåra och komplexa samhällsutmaningar men med de satsningar som görs inom bland annat EU, finns det även en mycket stor potential för utveckling. Vi ser det såklart som en självklarhet att det borde finnas ett system för sektorn som ger långsiktiga och hållbara satsningar till de verksamheter och företag som redan driver arbete med lösningar på både sociala och miljömässiga problem. Det diskuterades dock kring svårigheter att avgöra vem behovsägaren är, att hitta rätt sätt att mäta effekt och att visa på nyttan av specifika långsiktiga insatser.

Vi ser en enorm potential i att fortsätta arbetet med att stärka ekosystemet för samhällsentreprenörskap och social innovation. Det blev tydlig att behovet av ett ramverk, att bygga en plattform för att samla de som vill göra skillnad och att skapa sammanhang och samtal för att mötas gränsöverskridande är lika stort nu som för 5-10 år sedan. En deltagare sa att den roll/funktion Samhällsentreprenörskap Sverige skulle kunna ha framåt bör: ”synka arbetet mellan de aktörer som har gemensamma mål och vara duktiga på att inkludera så att man skapar en gemensam riktning”.

Vi ser fram emot det fortsatta arbetet.

Samhällsentreprenörskap Sverige genom Tove Nordström

Föregående
Föregående

Gamla eller nya hjulspår?

Nästa
Nästa

Sugen på en rapport? Här är 4 du inte visste du behövde