Gamla eller nya hjulspår?

Den 9 mars invigdes Impact Innovation som enligt berörda myndigheter blir Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet men alla är inte lika imponerande.

Bakom innovationssatsningen Impact Innovation står Vinnova, Formas och Energimyndigheten med ”utgångspunkten att etablera stora, långsiktiga samverkansprogram inom forskning och innovation som ska accelerara omställningen till ett hållbart samhälle.”

Invigningen tog plats på Fotografiska i Stockholm och jag var en av ca 200 personer som fysiskt var på plats.
Bland namnskyltarna kunde jag se universitet, en del organisationer från civilsamhället, kommuner, myndigheter och en hel del stora företag.

Det pratades väldigt mycket om en av mina personliga käpphästar – hur vi fortsätter att agera i våra respektive stuprör – men då i ord som samverkan, koppla ihop och nätverk men i samma andetag vikten av internationalisering och att skala upp.

Utifrån mitt perspektiv känner jag en viss oro för om Impact Innovation har plats för mindre aktörer som agerar som intermediärer, entreprenörer och civilsamhället eller om det blir aktörer som t.ex. RISE, Chalmers, Volvo och Ericsson som kommer driva de fem program som ska starta våren 20234.

En annan person som närvarade på invigningen var Malin Lindberg, professor i genus och teknik vid Luleå tekniska universitet, och en välkänd profil och röst när det gäller social innovation. På Esbri skrev hon en artikel där jag lyfter ut följande;

”När Impact Innovation officiellt invigdes häromveckan smalnades detta breda anslag emellertid in till att främst handla om teknikutveckling, industripolitik och global konkurrenskraft i scenframträdandena(6). Ett liknande mönster kan skönjas bland de 23 förberedelseprojekt som finansieras i satsningen, där merparten drivs av industri- och teknikfokuserade aktörer i landets södra delar(7).”

Varav de tre myndigheterna några dagar senare gav en replik och där jag väljer att lyfta fram detta,

”Förändring är nödvändig för att klara vår tids samhällsutmaningar. Det är dags för nästa språng i innovationspolitiken. Precis som Malin Lindberg lyfter, räcker det inte med tekniska innovationer, utan vi måste ha ett bredare angreppssätt som inkluderar utveckling av lagar och regler, beteenden, affärsmodeller och förändrade värdekedjor. Detta kräver ett bredare engagemang från näringsliv, akademi, offentlig sektor och civilsamhälle. Det har varit utgångspunkten när Vinnova, Energimyndigheten och Formas har utformat Impact Innovation.”

Varpå Malin Lindberg, gav en slutreplik där man bland annat kan läsa följande, ”De sociala perspektiv som trots allt lyfts fram i Impact Innovation – till exempel samverkan, beteenden, värderingar, lagar och regler – reduceras på så sätt till en ”extra krydda” medan ekonomisk och miljömässig hållbarhet framstår som huvudingredienser. För att Impact Innovation ska kunna möta vår tids samhällsutmaningar är det angeläget att uppgradera den sociala dimensionen genom att dels tillvarata de kunskaper som finns om social hållbarhet och social innovation(9), dels öka samarbetet mellan de myndigheter och departement som ansvarar för närings- och innovationspolitiken respektive välfärds- och socialpolitiken(10).”

Det var ett uppfriskande replikskifte mellan Malin Lindberg och de tre myndigheterna som jag rekommenderar att man tar del av och det gör man här.

Skrivet av:

Jan Abrahamsson, verksamhetschef Sopact

Föregående
Föregående

Demokrati är en breddsport - låt oss lära av exemplet Hong Kong

Nästa
Nästa

Givande dialog för framtida innovationsfrämjande