Framtidsagendan.
Samhällsentreprenörskap Sveriges Framtidsagenda är en sammanställning av 10 konkreta åtgärder för hur Sverige kan bli världsledande inom samhällsentreprenörskap och social innovation.
Agendan kan ses som en uppföljning till Sveriges strategi för socialt företagande och social innovation som lanserades 2018-2021 - Sverige behöver använda den expertis som finns och växla upp.
Framtidsagendans 10 åtgärder är indelade enligt de fem pelarna som återfinns i nämnda strategi: Finansiering; Behov och efterfrågan; Stärk företags- och rådgivningskompetensen; Tydliggör och mät effekterna; Utveckla kunskap och mötesplatser.
Åtgärderna har tagits fram baserat på gemensam expertis, dels från de nio initiativtagande organisationerna (Ashoka Nordic, Impact Invest, Inkludera, Linköpings universitet, Mikrofonden, Reach for Change, SE Forum och Sopact), dels från Mötesplats för Social Innovation på Malmö Universitet, samt från nära 20 nationella och internationella rapporter från akademi, myndigheter och aktörer inom området.
Framtidsagendan lanserades hösten 2022 med 250 namnunderskrifter från organisationer och privatpersoner som behovet och allvaret.
Här kan du läsa Framtidsagendan.
För att stärka Framtidsagendans möjlighet att lyckas har vi identifierat tre grundförutsättningar som Sverige behöver agera på för att få ut maximalt värde av sektorn kring samhällsentreprenörskap och social innovation.
-
Sveriges strategi 2018 möjliggjorde för första gången en enad front och skyltfönster för samhällsentreprenörskap och social innovation. Strategin som togs fram var ambitiös och kopplad till finansiering. En finansiering som dock tog slut efter tre år. Trots att strategin ämnade satsa både kortsiktigt och långsiktigt är det tydligt att långsiktigheten fick stryka på foten. Detta är något som aktörer, över sektorsgränser, har kommenterat och beklagat.
-
Ge myndigheter uppdrag, resurser och KPI:er att följa för att skapa möjligheter för positiv förändring inom samhällsentreprenörskap och social innovation. Ställ krav på att det ska finnas policyer och strategier för området så att det prioriteras av tjänstepersoner, ges politisk kraft och resurser.
-
Europeiska kommissionen lanserade i december 2021 Social Economy Action Plan, en historisk satsning i omfattning, och som nu ska börja implementeras. Tyvärr går politiken i Sverige åt andra hållet och minskar sina ambitioner, utan kopplad strategifinansiering eller tydliga uppdrag till relevanta myndigheter. Det gör att vi riskerar att gå miste om, eller inte till fullo ta till vara på, de investeringar som kommer finnas tillgängliga från EU. Det skulle vara en missad chans, anser vi.