Varför vi måste jobba tillsammans för att lösa samhällsutmaningar
I takt med att våra samhällsutmaningar blir alltmer komplexa och sammankopplade, från klimatkrisen och ojämlikhet till social exkludering och brist på bostäder, växer insikten att ingen aktör ensam kan hantera dessa utmaningar. Den här insikten har gett upphov till en våg av social innovation och samverkan mellan sektorer, där kommuner, näringsliv, civilsamhälle och samhällsentreprenörer går samman för att skapa lösningar som sträcker sig bortom vad någon enskild organisation hade kunnat uppnå. Genom att kombinera resurser och kompetenser, och att våga släppa det egna perspektivet för att samarbeta, kan vi utveckla innovativa och hållbara lösningar på de problem som präglar våra samhällen idag.
Styrkan i samarbeten ligger i att olika aktörer tar med sig unika perspektiv och resurser in i samarbetet. Kommuner har till exempel ofta tillgång till data, policyverktyg och den geografiska överblicken över de samhällen de tjänar. Civilsamhällets organisationer har i sin tur ett djupt engagemang och en nära förståelse för de lokala behov och utmaningar som invånarna möter varje dag. Näringslivet kan bidra med finansiella resurser, strategiska insikter och kunskap om hur man effektivt skalar upp projekt, och samhällsentreprenörer erbjuder kreativa och hållbara affärsmodeller som kan driva förändring på grästrotsnivå. Genom att sammanföra dessa olika styrkor kan vi skapa en bas för varaktig förändring som verkligen kan göra skillnad.
Hinder för samverkan
Många organisationer, oavsett om de är offentliga, privata eller ideella, har sina egna mål, finansiella strukturer och sätt att arbeta. Ofta kan det leda till att de konkurrerar om samma resurser och uppmärksamhet, snarare än att söka upp och arbeta med varandra. Vårt projektberoende system i Sverige, där exempelvis många civilsamhällesaktörer är helt beroende av kortsiktig finansiering genom projekt, bidrar också till att vi ofta arbetar i separata projekt utan kunskap om andra organisationer som kanske driver liknande projekt på andra platser. Denna typ av fragmentering försvagar våra chanser att skapa betydande förändring eftersom det hindrar oss från att använda resurser på bästa sätt, lära av varandra och vidareutveckla redan fungerande sätt att arbeta. Om fler organisationer vågar tänka utanför sin egen verksamhet, om de vågar söka samarbete med aktörer som arbetar på andra sätt men mot samma mål, kan vi öka vårt genomslag och skapa större, mer hållbara förändringar.
Möjligheter genom samverkan
Vi ser exempel på hur framgångsrik samverkan kan leda till samhällsnytta när aktörer inom näringslivet börjar samarbeta med samhällsentreprenörer för att ta itu med sociala problem. Genom att engagera samhällsentreprenörer, som ofta har unika och kreativa lösningar på lokala problem, kan företag utveckla sitt eget sociala ansvarstagande samtidigt som de bidrar till positiva förändringar i samhället. Det kan handla om allt från att skapa inkluderande arbetsplatser för människor som står långt från arbetsmarknaden, till att utveckla miljövänligare processer och lösningar som gynnar både företaget och samhället i stort. När företag vågar bjuda in samhällsentreprenörer och sociala innovatörer, öppnar de upp för perspektiv som de själva kanske saknar men som kan berika deras verksamhet och fördjupa deras samhällsengagemang.
Kommuner och offentliga myndigheter har en särskilt viktig roll i att möjliggöra samverkan, inte bara genom att driva egna initiativ utan genom att aktivt stödja och möjliggöra de samarbeten som redan pågår. Genom att agera som brobyggare och skapa plattformar för dialog kan kommuner öppna upp för fler aktörer att komma in med sina idéer och sin kompetens. De kan till exempel erbjuda mötesplatser för samhällsentreprenörer, företag och civilsamhällesaktörer, och fungera som en neutral arena där olika intressenter kan mötas, bygga förtroende och utveckla samarbetsprojekt.
När människor ser att olika aktörer går samman för att förbättra deras samhälle, skapas både engagemang och förtroende.
Ett exempel skulle kunna vara projekt där civilsamhället tillsammans med kommuner utvecklar lokala miljö- och hållbarhetsinitiativ, som att omvandla tomma ytor till gemenskapsodlingar eller utveckla system för återbruk och återvinning såsom återbrukspop-ups i lokala köpcentra. Genom att kombinera kommunens resurser med civilsamhällets lokala engagemang och företagsvärldens praktiska lösningar, kan sådana projekt inte bara bidra till hållbar stadsutveckling utan också öka samhörigheten bland invånarna. När människor ser att olika aktörer går samman för att förbättra deras samhälle, skapas både engagemang och förtroende – faktorer som är avgörande för att driva långsiktiga förändringar.
Samverkan handlar dock inte bara om att skapa nya projekt – det handlar också om att förändra sättet vi ser på social innovation och samhällsutveckling. För att skapa verklig förändring behöver vi lyfta blicken och se på sociala utmaningar som komplexa, sammanlänkade fenomen som kräver holistiska lösningar. När vi övervinner silotänkande och börjar se varandras styrkor som komplement till våra egna, kan vi börja forma strategier som inte bara adresserar symptomen på problem utan också dess grundorsaker. Det handlar om att gå från fragmenterade insatser till en sammanhängande, strategisk samverkan där vi alla är delar av en helhet som arbetar mot gemensamma mål.
Det krävs mod att ta första steget, att öppna dörren för andra aktörer och vara beredd på att ompröva både sitt eget perspektiv och sina egna arbetssätt. Att våga inse att man kanske inte vet bäst.
Att skapa den typ av samverkan är inte alltid enkelt. Det krävs mod att ta första steget, att öppna dörren för andra aktörer och vara beredd på att ompröva både sitt eget perspektiv och sina egna arbetssätt. Att våga inse att man kanske inte vet bäst. Men när vi lyckas skapas något större än summan av delarna. Genom samverkan kan vi bygga starkare samhällen som präglas av inkludering, jämlikhet och resiliens – samhällen där alla har möjlighet att bidra och att dra nytta av de gemensamma framstegen.
Kraften i samverkan är i slutändan den kraft som möjliggör att vi tillsammans kan skapa varaktig positiv förändring. Oavsett om du representerar en kommun, ett företag eller en organisation inom civilsamhället, är ditt bidrag en viktig del av lösningen på våra gemensamma samhällsutmaningar. Låt oss använda våra resurser, vår kunskap och vårt engagemang för att stärka varandra – och därmed stärka samhället i stort.
Skrivet av Tove Nordström Pontén, verksamhets chef SE Forum och projektledare Samhällsentreprenörskap Sverige
Detta är Del 1 i en serie om samverkan för samhällsnyttig innovation och hållbar utveckling.