Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation

Dagens fem myndigheter, däribland Vinnova, ersätts med tre nya myndigheter.

Nu kan man ta del av utredningens slutbetänkande ”Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation".

Den korta versionen är att utredningen föreslår att man koncentrerar all finansiering av forskning och innovation till tre nya myndigheter. De tre nya myndigheterna som inrättas föreslås få följande namn: Vetenskapsmyndigheten, Myndigheten för strategisk forskning samt Innovationsmyndigheten. Vilket innebär att dagens existerande myndigheter, Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova, avvecklas helt samt att forskningsfinansieringen vid Energimyndigheten upphör.  

Utredningen konstaterar att dagens system brottas med bl a ”komplicerad och tung administration”, ”otydlig rollfördelning” och att ”dagens organisation svarar inte tillräckligt väl mot samhällets behov och är inte anpassad till ett samhälle i snabb förändring”. Utredningen konstaterar även att dagens organisation för extern forsknings- och innovationsfinansiering inrättades för mer än 20 år sedan.” 

Jag ser ingen anledning att argumentera mot ovanstående citat från utredningens förslag. Dock kan jag efter att ha ögnat igenom slutbetänkandets 479 sidor konstatera att civilsamhället och fristående aktörer i sektorn med roller som intermediärer, finansiärer och affärsutvecklare, helt är utelämnade i utredningens slutbetänkande. Ett faktum jag endast kan tolka som att utredningsgruppen må ha insyn och kompetens kring hur myndigheter kan organiseras men att de saknar kompetens kring komplexiteten i ett innovationssystem och hur viktigt det är med fristående aktörer som kan agera tvärsektoriellt och vara en yta mellan myndigheter, offentlig sektor, privat näringsliv, akademin och den sociala entreprenören. Detta faktum upplever jag som bekymmersamt och oroväckande när jag samtidigt väger in den pågående processen gällande de programkontor inom Impact Innovation som lanseras våren 2024.

Skrivet av:

Jan Abrahamsson, verksamhetschef Sopact 

Föregående
Föregående

Nylanserade programkontor i innovationssatsning

Nästa
Nästa

Demokrati är en breddsport - låt oss lära av exemplet Hong Kong